Boşanma Sürecinde Terapinin Önemi
Boşanma Süreci
Boşanma süreci tüm aile bireylerini etkileyen zorlu bir süreçtir. Bu süreçte aile terapisi hem boşanma öncesi çatışma çözümünde hem de boşanma kararı alındıktan sonra bu sürecin olumsuz etkilerini azaltmada yararlıdır. Boşanma sürecinde aileler bir yas sürecinden geçer ve bu sürecin sonunda yaşamlarında yeni düzenlemeler yapar; yeni bir uyum sağlarlar.
Boşanma Sürecinde Aile Terapisi
Boşanma öncesi süreçte terapi eşler arasındaki çatışmaların çözümüne odaklanır. Boşanma kararına ilişkin değerlendirmelerin tekrar gözden geçirilmesi ve her iki eşin de istekli olduğu durumlarda yeniden sağlıklı bir ilişki kurulması için yönlendirici olur. Boşanma kararı verildikten sonra terapi, boşanma sonrası yapılacak düzenlemeler açısından yol göstericilik yapmayı amaçlar. Bu süreçte yaşanabilecek çatışmaları azaltmak terapinin en önemli amacıdır. Boşanma sonrası terapi özellikle çocukların uyumuna ve ebeveynlerin iş bölümüne odaklanır. Her iki ebeveynin ebeveynlik becerilerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapılır. Boşanan eşlerin yeni bir yaşam modeli kurması ve uyum sağlaması gereklidir.
Aile terapisti boşanma sonrasında da seanslar boyunca;
· Alışkanlıkların değiştirilmesi,
· Ev ve semt gibi ortam değişikliklerine adaptasyon süreçlerini yönetmek,
· Günlük yaşamın yeniden inşa edilmesini sağlamak,
· Yeni yaşama modeli kurmak ve uyum sağlamak gibi konularda destek verir.
HER İKİ TARAF BERABERCE TERAPİYE KATILMAYI İSTEMESE BİLE TERAPİ BİR TARAF İLE DEVAM EDEBİLİR.
Sağlıklı boşanma en çok da çocuklar için yaşamsal önemdedir. Dağılmadan ve mümkün olan en az travma ile boşanmanın gerçekleşebilmesi aile terapisi desteği alarak kolaylaşır.
Kendilerini ve yaşadıklarını ifade edebilmeleri seanslarda mümkün olacağı gibi, kendilerini güvende hissedebilmelerini sağlayacak düzenlemeler de yapılır. Boşanma sürecinde ebeveynler genellikle kendi yaşadıkları zorluklar nedeniyle çocuklara yeterince destek olamayabilirler. Çocuklarla ilgili gözden kaçan sorunlar varsa aile terapisinde ele alınır.
Aile Terapisinde çocukların seanslara katılımına ebeveynler ve terapist birlikte karar verirler. Çocukların katıldığı seanslarda eşler arası çatışmaya odaklanılmaz. Birlikte ebeveynlik becerilerinin geliştirilmesi ile çocuğun gereksinimlerini anlamak ve çözüm aramak hedeflenir.